jakaja2

Vastuullisuus – B&B Taipaleenniemi

Toisen kohteemme ja kotimme, Lomamokkilan, tarina alkaa 1970-luvun loppupuolella, jolloin Björnin perhe aloitti oman kesämökin vuokraamisen oopperavieraille maatalouden ohessa.

Sijainti maaseudun rauhassa Savonlinnan äärellä alkoi lisätä vieraiden määrää. Seuraavana kesänä vieraat asustivat myös tilan päärakennuksessa isäntäperheen nukkuessa aitoissa.

Vieraille valmistettiin ruokaa ja järjestettiin erilaista ohjelmaa. Sekä ulkomaalaiset että kotimaiset vieraat pääsivät osallistumaan perheen päivittäiseen elämään niin leipomisen kuin eläintenhoidon kautta.

Ruokailut järjestettiin perheen keittiössä ja vieraat olivat kirjaimellisesti osa arkea. Maito, liha ja osa kasviksista tulivat jo tuolloin omalta tilalta.

lom-paarakennus-ulkokuva-3
jakaja2
lomamokkila-lehma

Vierasmäärän kasvaessa yritystä on pikkuhiljaa kehitetty ja kasvatettu.

Alkuajoista lähtien vieraat on kohdattu aina henkilökohtaisesti ja osa vakioasiakkaista vierailee jo kolmannessa sukupolvessa.

Kestävästä kehityksestä ei vielä yrityksen alkuaikoina ollut kuultu, mutta silti toiminta oli jälkikäteen ajateltuna kestävää jo tuolloin- omia ruokatuotteita, tilojen tehokasta hyödyntämistä, paikallisuutta ja hyvää palvelua.

Sama linja jatkuu, ruoan raaka-aineista iso osa tulee omalta tilalta tai lähituottajilta ja valmistetaan paikan päällä alusta loppuun.

Puutarhan marjat ja omenat tehdään hilloiksi ja mehuiksi, kasvihuoneesta tuodaan kasviksia suoraan ruokapöytään, käytetty liha on tilalla laiduntavasta ylämaankarjasta ja kalat paikallista järvikalaa.

jakaja2

Koko perhe osallistuu yritystoimintaan ja nuorelta sukupolvelta tulee kehittäviä, uusia ajatuksia ympäristönsuojeluun.

Tarjoamme kesätyömahdollisuuksia alueen nuorille ja sekä työvoiman että materiaalien hankinnassa suosimme paikallisuutta.

Tulevaisuuteen panostaen hankimme vuonna 2017 historiallisen Taipaleenniemen Saimaan rannalta läheltä Lomamokkilaa.

Kohteen hieno sijainti ja komea historia innostivat tarttumaan mittavaan kunnostusurakkaan.

päärakennus-järvi2
jakaja2
päärakennus-juhlasali5

Taipaleenniemen kaikki rakennukset kunnostettiin suojeluarvoja kunnioittaen perusteellisesti kahden vuoden aikana ja yli satavuotiaat rakennukset saivat uuden elämän.

Alkuperäisiä rakenteita saatiin säästettyä ja uusi tekniikka toi energiatalouden nykypäivään.

Kaikki lämpöenergia, lämmin käyttövesi ja jäähdytys tuotetaan maalämmöllä.

Käytetty sähköenergia on kokonaisuudessaan uusiutuvista energialähteistä ja 2021 alkaen omien aurinkopaneelien osuus on noin 20% kokonaiskulutuksesta.

jakaja2

Pyrimme yhä korostamaan toiminnassa pitkäjänteistä työtä ja kestävyyttä. Olemassa olevien rakennusten remontointi jatkaa merkittävästi käyttöikää.

Omia metsiä hoidetaan mahdollisuuksien mukaan jatkuvan kasvatuksen periaatteella ja pienaukkohakkuilla luontoarvoja korostaen.

Saunassa ja tulisijoissa käytetty polttopuu tulee tilalta. Kalusteissa suositaan puuta ja paikallisuutta sekä vanhojen huonekalujen hyödyntämistä.

lomamokkila-koivikko
jakaja2
sienia-metsassa-taipaleenniemi

Pyrimme vähentämään jätteen määrään suosimalla suurpakkauksia ja minimoimalla kertakäyttötuotteiden käyttöä.

Kierrätys ja kompostointi on mahdollista sekä huone- että mökkimajoituksessa.

Pesuaineissa käytämme ympäristömerkittyjä tuotteita.

Suosittelemme vieraille paikallisia palveluita niin kulttuurin kuin ateriapalveluiden osalta.

Erilaiset luontoaktiviteetit, marjastus, sienestys ja pelkkä luonnon tarkkailu vaihtuvine vuodenaikoineen tarjoavat vieraille unohtumattomia elämyksiä.